Yaş kedi mamaları, kuru kedi mamalarının yanında destekleyici besin olarak görünüyor olsa da aslında tam tersi, büyük öneme sahip.
Yaş Kedi Mamasının Önemi
Yırtıcı sınıfının tepesinde yer alan kedigiller, doğada ihtiyaçları olan suyu en önce avlarından karşılarlar. Avlarının vücutlarında bulunan su oranı, kedigiller için belirleyici öneme sahiptir.
Kuru mamalar yapıları gereği çok düşük oranda su içeriğine sahiptirler. Kedilerimiz bu yüzden üç kaynaktan suyu almak zorundadır; su, kuru mama ve evet, yaş mama. Besin düzenine ekleyeceğimiz yaş mamanın faydalarını sayıp, hemen en iyi yaş kedi mamaları incelemesine geçiyorum.
İlk olarak şunu belirtmek gerekiyor; yaş mamalar kedilerimizin daha çok su içme dürtüsünü harekete geçirir. Yaş mamaların yapısında yer alan yüksek protein oranı, onların su içme isteğini arttırır. Ne kadar bol su, o kadar sağlıklı sindirim/bağırsak sistemi.
İkincisi ise, yağsız kas oluşumu. Biraz önce belirttiğim gibi, yaş mamaların içerisindeki yüksek proteinin kedilerimizin güçlü kas yapılarının oluşumuna doğrudan etkisi vardır. Hem gençliklerinde, hem de ileriki yaşlarında kas yapılarını korumaları, yaşam kalitesi anlamında kritik rol oynar. Kedilerde yaş ilerledikçe, vücutları yağ oluşumuna yatkın hale gelir. Herketlerinin azalmasına bağlı olarak, vücutta yağ üretimi hızlanmaya başlar. Bu yüzden yağsız kas oluşumu dikkate alınmalıdır.
Son olarak, mamadaki çeşitlilik. Tıpkı bizler gibi, kedilerimiz de her gün aynı mama ile beslenmekten sıkılabilirler. Yemek düzenine yaş mamayı ekleyerek, daha farklı damak tatlarını, farklı besin kıvamlarını deneyimlemelerini sağlayabilir ve böylelikle keyifle beslenmesi için uygun ortamı yaratmış olursunuz.
En İyi Yaş Kedi Mamaları
“En İyi Yaş Kedi Mamaları” listesini sizin için sıraladım. Yalnız bazı ürünlerde içeriğindeki lezzet çeşidi önemli olmadığı için özellikle belirtmeye ihtiyaç duymadım. Keyifli okumalar.
Bölüm notu: Bu ve diğer listelerdeki incelemeler/sıralamalar öncelikle kişisel olarak gözlemlediklerim ve ardından ince eleyip, sık dokuyarak yaptığım araştırmaların neticesinde oluştu. Bu bölümdeki içerikleri ortaya çıkarırken önyargıdan kaçmak, tamamen objektif olabilmek adına ücretsiz edinilmiş ürün kullanılmadı.
Hill’s Science Plan / Tender Chunks in Gravy

Hill’s yaş mamaları genelde ortalama veya ortalamanın biraz altında oluyor. Bu listeye aldığım Tender Chunks in Gravy’de ise bu özelliğinin devam ettiğini görebiliyoruz.
Yaş kedi mamalarında ilk iki veya üç sıradaki içerik çok önemli. Çünkü ürünün kalitesini ortaya çıkartan her şey bu ilk iki sıradaki malzemeden geçer. Hill’s Science Plan’de Tavuk, Manyok Nişastası ve Mısır Nişastası yer alıyor. Bu üç içerikten sadece tavuk kaliteli bir protein kaynağı. Diğer ikisine baktığımızda sadece besin değerini oluşturmak adına yerleştirilen iki nişasta ürünü var. Protein ve karbonhidrat sağlamak için ciddi anlamda kolaya kaçılmış olduğunu düşünüyorum.
Buğday unu için her zman tartışırım. Şöyle ki; genelde mama üreticileri kaliteli ürünler yerine, üretimdeki maliyeti düşürmek adına kullanıyorlar buğday ununu. Son derece düşük seviyeli bir protein kaynağı. Genel görüş, buğday ununun kedimizin beslenme düzenine hiçbir katısını olmadığı yönündedir ve bu da oldukça doğrudur.
Son olarak bezelye proteini konsantresine değinmek istiyorum. Her ne kadar yüksek protein içieren mamalar açısından iyi düşünülmüş bir eklenti olsa da, kedinin damak tadı için bazen risk taşıyabiliyor. Biraz kumar gibi aslında. Sırf içindeki bu besin nedeniyle yemekten vazgeçebileceği anlamına geliyor bu da. Eğer kediniz bu mamayı sevmediyse, suçu bezelye proteini konsantresine atabilirsiniz 🙂
Bozita / Somonlu (Tahılsız)

Bozita ülkemize yeni girmeye başlayan mama üreticilerinden biri. İsveç firması olan Bozita’nın seçtiğim ürünü somonlu ve tahılsız yaş maması.
Öncelikle tahılsız olması dikkate değer özelliklerin başında geliyor diyebilirim. Aynı zamanda “%100 İsveç üretimi içerik” iddiası da ilginç geldi açıkçası. Ama en nihayetinde İsveç, somonu ile övünen ve bunu da sonuna kadar hak eden bir ülke.
%8 oranında taze İsveç somon balığı eti, %42 oranında da kırmızı et içermesi hayvansal proteinin yüksek olduğunu gösteriyor. %4.5 gibi düşük yağ değerine sahip olması da kedimizin formu açısından bir o kadar önemli.
Yapay renklendirici, şeker ve gluten içermeyen Bozita, aynı zamanda Taurin ile kalp ve göz sağlığı için iyi bir destek niteliğinde diyebilirim rahatlıkla.
Bozita her ne kadar yeni ülkemize adım atmaya başlamış olsa da, bu besin değerlerine bakınca bu adımların kesinlikle sağlam olduğunu düşünmek yanlış olmaz.
Obivan / Kuzu Eti Ezme

Obivan ürünleri ilk gördüğüm andan beri bende merdiven altı hissiyatı yaratıyor. Her ne kadar MarkaMama’nın ürünü olduğunu biliyor olsak ta, gerek markanın kendisine ait resmi ve kurumsal bir sitesinin olmayışı, gerekse tasarım ve ürün içeriklerini sunmadaki özensizlik benim açımdan böyle düşünmek için gayet yeterli. “Yüzde yüz yeme garantisi veriyoruz” sloganları ise yüzümde tedirgin bir gülümseme yarattı. Eğer sokak kedileri içinse bu garanti, zaten sokak kedilerine ne verseniz yiyebilecek durumdalar. Ama evlerimizdeki kediler için (hele bir de cins ise) böyle bir garantinin yükünün altına girmek büyük cesaret.
Peki incelediğim bu ürün için neler söyleyebilirim bir bakalım. Tahılsız olması kesinlikle artılarından biri. Bunun yanında minimum %4 oranındaki kuzu eti için düşük bir ortalama oran diyebilirim. İçeriğinde ikinci sırada gördüğümüz bitkisel ürünlerin tam olarak hangileri olduğu belli değil ayrıca.
Çinko, manganez, selenyum ve taurin takviyeleri ise standart içeriklerden oluşuyor. Bir de son olarak teknolojik katkı adı altındaki “çin tarçını zamkı”na dikkat çekmek istiyorum. Tarçın toksik anlamda kedilerimiz için ciddi bir sorun oluşturmaz. Ancak özellikle kedinizin karaciğerinde tarçını sindirecek enzimlerin eksikliği mevcutsa evet, toksik etki yaratabilme şansı var. Ek olarak, tarçın kedilerimizin ince deri yapısında ve ağız içinde alerjik reaksiyon oluşturabilir. Bunları göz önünde bulundurmanızı, araştırmanızı bu yönde daha detaylı yapmanızı tavsiye ederim.
Reflex Plus / Kuzulu ve Havuçlu Ezme

Yine bir yerli marka olan Reflex’in üreticisi Lider Pet Food’un merkezi İzmir, fabrikası ise Manisa’da. Kurumsal yapı anlamında işini ciddiye alan bir firma olduğu çok açık. Şeffaflığa önem verdiklerini kısa bir araştırma yapsanız dahi anlayabiliyorsunuz. Ülkemizde üretim yapan yerli firmalarda bu konuya gerçekten önem veriyorum.
Bir de içeriğe geçmeden önce şunu belirtmeliyim; ürünün paketleme sistemini ilk kullandığım andan beri çok başarılı buluyorum. Her ne kadar çoğu yaş mama aç-kullan tarzında üretiliyor olsa da, konservelerin sert keskin kenarları veya poşet tarzı olanların ayrı bir kaba dökülme mecburiyeti var. Fakat Reflex markasının yaş mamasının sunumu hepsinin içinde en konforlusu diye düşünüyorum. Hem kenarları sert ve keskin değil, hem kabın formu kare şeklinde (yemeyi kolaylaştırıyor), hem de kabın derinliğini güzel ortantılayarak aç-kullan sistemini çok başarılı uygulamış.
Bu kadar övgüden sonra, bakalım içerik konusunda da aynı başarıyı görebilecek miyiz?
Mimimum %5 oranında kuzu eti ile beraber %4’lük bir havuç görüyoruz ilk iki sırada. Yalnız “Et ve hayvansal türevler” tarzındaki ifadeler yavaş yavaş uluslararası üreticilerin ürün içeriklerinden kalkıyor. Bizim firmalarımızda da bu belirsiz ifadeye bir son verilse çok iyi olur düşüncesindeyim.
Kırmızı etten alınan ham protein %8, nem %82 ve yağ %5 olarak belirlenmiş. Bunun yanında vitamin d3, vitamin e, bakır, biyotin, taurin, manganez ve çinko ile de takviyeler sağlanmış.
İçerik kalitesi olarak ortalamanın üzerine çıkamayan, fakat çok altına da düşmeyen bir yaş mama Reflex Plus.
Purina Felix

Purina’nın diğer bir serisi olan Felix’e de bir göz atalım istedim. İncelemede sığır etli yaş mamasını ele aldım. Ürünün ayırt edici özelliklerinden biri farklı lezzetleri bir arada kullanması diyebilirim. Sığır eti ile balık ürünlerini karıştırmaları hem damak tadı açısından, hem de besin değeri açısından değer katıyor.
Bildiğimiz gibi sığır eti yüksek kalite içeriklerden birisi. Fakat her ne kadar yüksek kalite protein kaynağı olarak görsek dahi, yine de doğada bulunduğu gibi sunulmadığından dolayı besin değerlerinden kaybetmiş oluyor. Yine de sığır eti gibi değerli bir içeriği burada görmek güzel.
Kuru kedi mamalarında tavuk, işleniş tekniklerinden dolayı neredeyse %80 civarındaki nem oranını kaybediyor. Ancak yaş kedi mamalarında bu üretim tekniği daha farklı olmasından kaynaklı, tavuktaki nem oranı oldukça yüksek ve böylelikle besin değeri de dikkati çeker hale geliyor. Sığır eti gibi kaliteli bir protein kaynağını, nem oranı korunmuş bir tavuk etinin izlemesi gerçekten önemli.
Yalnız bir kaç kaynakta üründe şeker olduğu görünüyor. Bunun mantığını kısa bir araştırma yaparak öğrenebiliyouz; yaş kedi mamalarında (özellikle düşük fiyat bandındakilerde) şeker karamel formunda kullanılıyor ve bu da etin üzerindeki gravy sos şeklinde yerleştiriliyor. Bu vesileyle kedimiz için daha ilgi çekici hale geliyor. Şahsi fikrim; bazı firmalar sloganlarındaki “kediniz karşı koyamayacak” veya “kesinlikle sevecek” tarzındaki yaklaşımlarında verdikleri sözleri tutmaları gerekiyor ve şeker gibi içerikler koyarak sözlerini bir bakıma tutmuş oluyorlar. Karar sizin.
Purina Gourmet Gold Savoury Cake

Purina’nın püre formundaki bir yaş maması olan ünlü Gourmet Gold serisini denemiş bir kullanıcı olarak bakalım ününü ne kadar hakediyor.
Mamanın içeriğine bakıldığında göze ilk çarpan “çeşitli şekerler” ibaresi oluyor yine malesef. Tek çeşit şeker bile değil yani. Bunun yanına tahıl ve gıda renklendiricisi de eklenince, sırf firma “lezzetli” sözünü tutsun diye, düzenli kullanımda orta ve uzun vadede kedimizin böbreği ile karaciğerine son derece gereksiz yük binmiş oluyor. Ürün tanıtımlarında bahsettikleri “unutamayacakları lezzet” sloganında tam olarak bundan bahsettiklerini düşünebiliriz. Bu türde içerikleri ekledikerinde evet, kedilerimiz kendini şanslı görebilir ancak sağlıkları için aynı şeyi söyleyebilir miyiz şahsen emin değilim.
Övülecek bir yanını bulamadığım ender yaş mamalardan birisidir Gourmet serisi özetle. Çok zorunda kalmazsanız pek yaklaşılmamasını öneriyorum.
Whiskas /Ton Balıklı Jöleli

Kuru mama konusunda oldukça talihsiz içeriklere sahip olan Whiskas, yaş mamaya sıra geldiğinde ibreyi biraz daha kendine çevirmiş görünüyor. Neden mi böyle düşünüyorum;
Et ve hayvansal ürünler şeklinde deklare ettiği içeriği detaylandırmamış olması evet başta gözünüze hoş gelmeyebilir, anlayabiliyorum. Ancak içeriğindeki nem oranı detayı bize ipucunu sağlıyor aslında. Genelde yaş mamalarda %75-80 civarında seyreden nem oranı, burada %84 oranında tutulmuş. Yani nem oranını ciddi bir biçimde korumuşlar ve bu da bize içeriğindeki etin çok fazla işlenmediğini gösterir.
Ayrıca otlar ile birlikte, B1-E vitaminleri, mineral, sebze ve protein özleri sindirim sistemi açısından destekleyici nitelikte.
Yine bu üründe de “çeşitli şeker” içeriği ve ne olduğu belirsiz “inorganik madde” mevcut olsa da, firmanın diğer mama çeşitlerindeki kadar talihsiz bir ürün olarak göremiyorum işin gerçeği.
Purina Gourmet Perle / Izgara Sığır Etli

Purina’nın premium yaş mama koleksiyonundan diğer bir seri ise Perle. Ülkemizdaki mama piyasasında çok fazla bulunamayabiliyor yalnız. Stok sıkıntısı görülebilen ürünlerden birisi.
Jöle formunda olan bu seride özellikle yumuşak ve ağızda eriyen parçalar kullanılmış. Bunu da pişirme ve kesim teknikleriyle bağdaştıran Purina, iki farklı lezzet sunuyor. Birincisi ızgara sığır eti, ikincisi ise ızgara tavuk eti.
İçeriğe baktığımızda, özellikle yaş mamalar genelinde kullanılan yapay tatlandırıcı, koruyucu ve yapay renklendirici kullanılmadığını görüyoruz. Bu nokta diğerlerinden net bir şekilde ayırt edici durumda. Fakat gravy sos için kullandıkları şekere ne yazıkki burada da rastlıyoruz.
Sindirim sistemi desteği için çeşitli sebzelerin ekstraktlarını görmemizin yanında, %79 değerindeki nem oranı oldukça tatmin edici.
Perle serisi için rahatlıkla tavsiye edilebilir diyebilirim. Tabii ki daha iyi çeşitler bulunabiliyor fakat, yine de Purina’nın bu ürünün üretimi ve içeriği anlamında özendiğini görebiliyoruz.
Royal Canin Instinctive

Purina ile birlikte ülkemizdeki en çok bilinen markalar arasında, hatta ilk iki sıradaki markadan biri kesinlikle Royal Canin. Pazardaki güçlü isimlerden biri olan Royal Canin’ın yaş mama serisi Instinctive, ön plana çıkan ürünlerinden. Bakalım içerikte durum nasıl;
Öncelikle şimdiye kadar vermediğim bir bilgiyi vereyim; ürünlerin içerik listesinde gördüğümüz malzemelerin sıralaması rastgele değildir. Sıralama, malzemelerin pişmeden önceki net ağırlıklarına göre yapılır. O yüzden ben de içerikleri incelerken her zaman ilk sıradan başlarım ki, firmanın o üründe neye en fazla önem verdiğini anlayabileyim diye.
Gelelim içeriğe; ilk sırada gördüğümüz et ve hayvansal türevler gibi ifadeler bana oldum olası gereksiz gizemli geliyor. Bu taktiği kullanan firmalar ister istemez kafamda soru işaretleri oluşturuyor. Halbuki “bu etler şu kadar gramajlarda kullanılmıştır” gibi bir ifade şekli kullansalar şeffaflık açısından daha dikkate değer olurdu. Elimizdeki verilerden yola çıkarak, ilk sıradaki malzemelere baktığımızda (et ve hayvansal türevleri, balık ve balık türevleri) bu yaş mamanın %12 protein ve %79 oranında da neme sahip olduğunu görebiliyoruz. Yüksek kaliteli proteinlerin sağlanmış olması yaş mamalardaki en büyük özellik. Royal Canin Instinctive’de de durum aynı şekilde.
Destek proteini olarak ise bitkisel orjinli türevler kullanılmış. Bununla birlikte gelen lif içeriği ise 0.6 oranına ulaşmış. Kedimizin sindirim sistemi açısından gayet güzel haber.
Burada da şekeri görüyoruz bir kez daha. Fakat yapay tatlandırıcı ve renklendirici olmaması bir nebze durumu düzeltir nitelikte.
Plaisir / Tavuklu

Fransız Plaisir ülkemizde çok fazla pazarlama stratejisi oluşturmamış olsa da, Fransa’daki mama sektöründe yer alan firmalardan en ünlüsü. Ülkemizde de çeşitli ürünleri bulunmasına karşın, her pet shopta kendisini göremiyoruz. Veterinere en son gidişimde, veteriner aşısı yapılırken uslu duran Miço’muza hediye etmişti. Benim markayı ilk kullanışım bu şekilde oldu. Ayrıca ürün paketleme tekniği yukarıda incelemesini yaptığım Reflex ile aynı şekilde.
Gelelim Plaisir’in tavuklu yaş mamasının değerlendirmesine;
İlk sıradaki içeriği olan tavuğu diğer örnekler gibi “Et ve hayvansal türevleri” şeklinde sunmuş olsa da, farkını ortaya koyup, ardından %4 tavuk eti diye belirtilmiş. İlk artısını buradan kazanıyor gözümde. Buradan gelen ham protein oranı da %10 seviyesinde.
Ancak bir katkı maddesi var ve adı da “cassia gum” yani “çin tarçını sakızı”. Bu içerik teknolojik katkı maddesi adı altında sunuluyor. Araştırmalarım sonunda bu maddenin mamalarda kullanılmasının sebebi ürünü katı hale getirerek, jel formunu yakalamak. https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/3901 linkindeki EFSA toplantısından çıkan görüşe göre bu katkı maddesinin kedi ve köpek mamalarında kullanılmasının bilinen bir zararı yokmuş.
%81 oranındaki nem değeri, rakiplerinin bir çoğundan fazla ve aynı zamanda Vitamin D, Vitamin E ve Vitamin B1 ile de gayet güzel bir vitamin desteği kompozisyonu oluşturulmuş. Taurin, biyotin, manganez ve çinko ile de gerekli takviyeler sağlanmış.
Yapay renklendirici bulunmaması da ekstra bir artı kazandırıyo Plaisir yaş mamaya.
Son olarak şunu söyleyebilirim ki, her yaş mamanın kendisine göre artıları ve eksileri tabii ki mevcut. Ancak genel olarak bakıldığında; hem içerik kalitesi, hem içeriğe gösterilen özen, hem marka bilinirliği ve hem de şeffaflık anlamında benim içime en çok sinen Plaisir yaş mama oldu. Ama ne olursa olsun siz her zaman kendi araştırmanızı yapıp, öyle son kararınızı verin.
Kedinizle beraber keyifli ve sağlıklı günler dilerim 🙂