Kedi Bakım Masrafı 2025

Kedilerimiz bizimle birlikte yaşayan aile bireylerimizden biriyken, onların bakımını masraf olarak görmek yerine daha bilgili olabilmek adına araştırmalar yaparız.

Kedi bakım masrafı söz konusu olduğunda, rakamları etkileyen birden çok nokta bulunuyor. Öncelikle kediler yavruluktan yetişkinliğe kadar bir aşı takvimine göre aşılanmalıdır. Bu süreci veteriner hekiminize danışmayı unutmayın. Çünkü kedinin cinsi ve fiziki yapısı etkili olabilir.

Aynı zamanda hangi tür mamaları, ne zaman, ne sıklıkta ve ne oranda kullanacağınız da yine kedinizin fiziki özelliklerine göre değişim göstermektedir.

Kedilerimiz daha uzun ömürlü ve kaliteli bir hayat yaşamaları için düzenli aralıklarla veterinere götürülmelidir. Kedilerimiz ağrılarını ya da başka rahatsızlıklarını dile getiremedikleri için, bu rutin kontroller onlar için önemlidir.

Bu bakımdan aylık kedi bakım masrafı 2025 için ortalama 700 – 1500 TL arasında olabilir. Kesin veya yakın aralıkta fiyatlar söylemek ise çok doğru olmaz fakat zaten onlar için yapılacak harcamalardan kaçınma gibi bir seçeneğimiz de bulunmuyor. Bu fiyat aralığı döviz kurlarından, bölgesel değişim gösteren fiyatlardan, alınan mama veya gidilecek veterinere göre değişiklik gösterebilir.

Yıllık Kedi Bakım Masrafı 2025

Evinizde birlikte yaşamaya karar verdiğiniz dostunuz için, ilk aşamada alınacakların listesini oluşturabilirsiniz. Bu aldıklarınız size uzun vadede yetecektir. Temel ihtiyaçlara bakacak olursak;

  • Su ve mama kabı (Metal kaplar diğerlerine göre daha sağlıklıdır)
  • Kedi taşıma çantası (Her ne kadar şu an sırt çantaları trend olsa da, kediler içinde çok rahatlıkla hareket edemiyor ve daha da geriliyorlar. O yüzden klasik taşıma kutuları bu açıdan mantıklı tercih olabilir)
  • Tırmalama tahtası (İmkanınız dahilinde birden fazla almanız iyi olur. Diğerlerine göre daha fazla zaman geçirdiği odalarda birer tane bulundurmanız koltuklara yönelme ihtimalini düşürebiliyor)
  • Kedi tarağı (Eğer çok uzun tüyleri varsa geniş aralıklı, kısa ve sık tüyleri varsa sık dişleri olan tarakları tercih etmelisiniz. Aksi takdirde tarama seansları çok acı verici olabilir ve taranmaktan ister istemez uzaklaşır)
  • Kedi tuvaleti (En kritik noktalardan biri. Ayrı bir inceleme konusu olsa da, kısaca şu bilgiyi vermek gerekir; kediler özgür ruhlu canlılar. O yüzden üzeri açık tuvaletleri tercih edip, yerleşimini de gözden uzak noktada yaparsanız, onun için en konforlu ortamı sağlamış olursunuz. Üzeri kapalı tuvaletlerde ise kumlar sağa sola daha az saçılacaktır.)

Bunlar kedinizin temel ihtiyacı olurken, ilk başlarda almanız sizi daha da rahatlatacaktır. Kedilerimiz aylık ortalama 2 ila 2,5 kilo arasında mama yiyebilir. Eğer hangi kedi maması en iyisi diye karar veremiyorsanız, “En İyi Kuru Kedi Mamaları” ve “En İyi Yaş Kedi Mamaları” listelerime göz atmanızı keslinlikle öneririm. Ayrıca şu linkteki gibi, kedinizin günlük ne kadar mamaya ihtiyacı olabileceğini bilimsel istatistiklerle tahmin eden bir hesaplayıcı kullanabilirsiniz.

Aylık kedi maması masrafları ortalama 200 – 400 TL civarı olurken, rutin kontrolleri ve aşıları da belli miktar tutabilecektir. Kedi bakım masrafı 2025 senesi için, yıllık 7000 – 9000 TL civarı bir rakam söz konusu olabilir. Bu fiyat aralıkları yine azalabilir ya da artabilir. Kesin ve net fiyatlar söylemek oldukça yanlış olacaktır.

Kedi Aşı Fiyatları 2025

Kedilerimizin 1 yaş ve 1 yaş sonrası aşıları farklıdır. Aşılar onlar için kritik derecede önemli olurken, aşıları yapılmaz ise bir çok hastalığa davetiye çıkarma anlamına gelir. Bu durumdan sizin de hem psikolojik, hem de mali açıdan etkilenmeniz kaçınılmaz olur. 1 yaş sonrasında, bir yıl içinde yapılması gereken aşılara bakılacak olursak;

Karma Aşı

Karma aşılar bir kez yapıldıktan sonra, 3 yılda bir yapılır. Ama bunun kararını yine veterineriniz verir, o yüzden karma aşıda nadir de olsa değişiklik görülebilir. Bu aşı fiyatları bulunduğunuz şehir ve semte göre de değişebilir. An itibariyle 500 – 800 TL arasında bir fiyattan bahsedilebilmekte.

Lösemi Aşısı

Yetişkin kedilerde yine tavsiye edilen yılda bir kez yapılması gereken aşılardandır. Fiyat aralığı yine 550-750 TL aralığındadır.

İç ve Dış Parazit

Bu iki aşı en fazla aşina olduğumuz aşılardandır. Senede en az 4 veya 5 kez uygulanması gereken bu aşı da yılda toplam 3000 – 4500 TL arası tutabilmektedir.

Yine bu aşı takviminde kedinizin kullandığı ilaçlar varsa, bunu veterineriniz ile paylaşmakta fayda vardır. Aşı olmadan bir hafta önce kedilerin kullandıkları kortizon gibi etken maddeleri içeren ilaçları vermeyi bırakmanız gerekebilir.

Yavru kedilerde ise 3 ay dolmadan kuduz aşıları yapılmaz. Kedinizi muayeneye götürdüğünüzde veteriner hekiminiz en doğru aşı takvimini belirleyecektir. Aşı yaptırdıktan sonra kedinizde halsizlik, ateş, gerginlik gibi durumlar normalken, bunun 1 günden fazla sürmesi durumunda veterinere götürülmelidir.

Dış parazitten sonra ise, kedinin suyla teması engellenmeli ve belli bir süre sevilmemelidir. Başka hayvanlarla aşıları bitmediği sürece temas etmesi, herhangi bir enfeksiyon kapmasına neden olabilir.

Yavru Ve Yetişkin Kedi Bakım Masraflarındaki Farklar

Yavru kediler için de aynı aşılar uygulanırken, süre aralıklarında değişiklik olabilir. Yavru kediniz için masraflar aşağı yukarı yetişkin kediniz ile aynıdır. Genel anlamda çok büyük farklar söz konusu değil. Ancak her canlının yavrusu gibi, kedi yavruları da ekstra özel ilgiye ciddi şekilde muhtaç oluyor.

Unutmamak gerekir ki; annelerini emmemesi durumunda, ona desteği yine sizin sağlamanız gerekirken, ek gıdası için gerekli mamalarının da takibi söz konusu olabilir.

Kedinizle beraber keyifli ve sağlıklı günler dilerim 🙂

YORUM YAZ

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz