En İyi Yavru Kedi Mamaları

Yavru kediler büyüme çağlarında (2-12 ay) yüksek kalorili besinlere ihtiyaç duyarlar, fakat bu kaloriler kaliteli yağ ve protein kaynaklarından gelmelidir.

Yavru Kedi Maması Nasıl Olmalı?

Yetişkin kedi mamalarının aksine, yavru kedi maması içinde kesinlikle ucuz dolgu malzemeleri veya istenmeyen içerikler bulunmamalıdır.

Peki neden yavru kediler yüksek kaloriye ihtiyaç duyarlar? Aldıkları kalorinin yarısı zaten gelişmekte olan doku ve organlar tarafından kullanılır, geri kalan yarısı ise fiziksel aktiviteleri için kullanılır. Yavru kedilerimizin yerlerinde duramadıkları göz önüne alındığında, kaloriyi ne kadar çabuk yaktıklarını tahmin edersiniz.

En İyi Yavru Kedi Mamaları

Enerjisi bitmek tükenmek bilmeyen yavrularımız için “En İyi Yavru Kedi Mamaları” listesini derledim. Keyifli okumalar.

Bölüm notu: Bu ve diğer listelerdeki incelemeler/sıralamalar öncelikle kişisel olarak gözlemlediklerim ve ardından ince eleyip, sık dokuyarak yaptığım araştırmaların neticesinde oluştu. Bu bölümdeki içerikleri ortaya çıkarırken önyargıdan kaçmak, tamamen objektif olabilmek adına ücretsiz edinilmiş ürün kullanılmadı.

Pro Plan Original Kitten

Sektörün önde gelen firmalarından Purina’nın, Pro Plan serisindeki yavru kediler için olan ürününü incelerken göze ilk çarpan detay “anne sütünün içindeki” yağ asiti olan DHA içermesi. Beyin ve görüş üzerindeki etkisi ciddi anlamda önemli olan bir maddenin eklenmiş olması sevindirici.

%42 oranındaki gayet yüksek seviyede olan protein, tavuk etinden geliyor. Aynı zamanda yine anne sütündeki başka bir madde olan kolostrum maddesi de yer alıyor içeriğinde. Son olarak Vitamin a, vitamin e, vitamin c, kalsiyum ve çinko gibi gelişim sırasında önemli rol oynayan etkenler de içeriği tamamlayıcı nitelikte. Tüy ve deri sağlığı için vitamin a kullanılırken, sindirim sistemi sağlığı için karbonhidrat oranı büyük ölçüde azaltılmış.

Mümkün olan en küçük mama boyutu sağlanarak, yavrumuzun kolaylıkla çiğnemesi hedeflenmiş. Bunun yanında Omega 3 ve omega 6 da içeriğe yerleştirilmiş durumda.

İçerik anlamında gönül rahatlığı ile kullanılabilecek (Miço beyimiz de oldukça severek tüketti fırlama döneminde) bir yavru kedi maması diyebilirim.

Royan Canin Kitten

Ülkemizde bilinirliği yüksek bir diğer firma ise Royal Canin. Yavru kediler için üretilen “Kitten” modelinde, birden fazla özel patentli içerik dikkati çekiyor. Bunlardan birincisi, e vitamini içeren antioksidan kompleksi. Büyüme çağındaki yavrumuzun bağışıklık sistemini güçlendirme amacı taşıyor bahsi geçen patent. İkinci patent ise, açılımı “yüksek derecede sindirilebilir protein” olan, L.I.P şeklinde deklare edilmiş. Bu patentte de pisilyum/FOS-MOS kombinasyonu ile özel lifler vasıtasıyla gelişme çağındaki yavrunun bağırsak florasındaki denge korunarak, dışkı kalitesi sağlanmış. Burada seçilen proteinlerin ise %90’ın üzerinde olduğunu belirtiyorlar.

Yüksek enerji kaynağı olarak, d vitamini ve kalsiyum ile güçlendirilmiş kurutulmuş kümes hayvanlarını görüyoruz. Vitamin a, vitamin d3, vitamin e1 ve vitamin e2 gibi zengin bir vitamin içeriği bulunuyor Royal Canin Kitten’da.

Ancak içerik listesinin sonunda rastladığımız “teknolojik ilaveler” kısmındaki Sedimanter kökenli klinoptilolit ve koruyucular, mamaya yaklaşımda biraz daha dikkatli olunması gerektiği izlenimi yaratıyor işin gerçeği.

Farmina N&D Prime Kitten

Farmina yavru kedi maması serisindeki ürünlerin içeriğini 6 temel gruba ayırıp, tek tek açıklamış. Bunlardan ilki; balık yağı, kurutulmuş tam yumurta ve %30 oranındaki taze kemiksiz tavuk eti ile ulaştıkları düşük karbonhidrat seviyesi. Buna bağlı olarak, yine düşük kan şekeri endeksinin ortaya çıkması hedeflenmiş.

İkinci grupta; taze kemiksiz tavuk (%30 oranında), kurutulmuş ringa balığı ve bitkisel bezelye lifi bulunuyor. Bu gruptaki içeriklerin amacı ise yüksek protein kaynaklarını kullanarak, kaliteli bir protein kombinasyonu oluşturmak.

Üçüncü grupta; kurutulmuş nar, kurutulmuş elma, kurutulmuş ıspanak, kurutulmuş tatlı portakal ve kurutulmuş yaban mersini görüyoruz. Bu gruptaki içeriğin temel amacı ise meyve ve sebzelerden gelen dengeli vitamin ve minerallere ulaşılmasını sağlamak.

Dördüncü grupta ise; kurutulmuş yonca ve zerdeçal kökü gibi şifalı bitkiler vasıtasıyla doğal antioksidan bileşimleri hedeflenmiş.

Beşinci ve altıncı grupta ise; kolay sindirilen ve hızlı omega içeriği sağlayan balık yağı ve tavuk yağı gibi hayvansal yağlar ön plana çıkıyor. Aynı zamanda tahıl ve yapay tatlandırıcı içermiyor olması da artı olarak hanelerine yazılıyor.

Royal Canin Mother & Babycat

Listemizdeki ikinci Royal Canin ürünü ise Mother & Babycat. Royal Canin kesinlikle çeşit sunmayı çok seviyor. Ürün serileri altında farklı amaçları hedefleyen bir çok modelini görebilirsiniz rahatlıkla. Kedileri cinslerinden tutun, vücut bölgelerine kadar ayırıyorlar çeşit üretmek adına. Bu ürün de tıpkı bahsettiğim gibi, “çeşit olsun” mantığındaki bir seri bence. Çünkü üretim sloganları anne ve yavruların besin düzenleri üzerine tamamen. Normal şartlarda, hamile veya yeni doğum yapmış kedilerimize yavru kedi maması veriyoruz zaten. Tekrar özellikle bu durumu ön plana çıkartarak üretim yapmaya ne kadar ihtiyaç var, tartışılır. Bunu negatif anlamda söylemiyorum, gayet tabii kaliteli içerik olabilir. Bakalım gerçekten de öyle mi;

Daha önceki yazılarımda da belirttiğim gibi, kadi mamasının kalitesini belirleyen bir numaralı gösterge, içerik listesinin ilk beş sırasındaki malzemelerdir. Sırasıyla baktığımızda ilk olarak kurutulmuş kümes hayvanları proteinleri görüyoruz. İkinci sırayı ise doğrudan hayvansal yağlar alıyor ve devamında da mısır unu, pirinç ve bitkisel protein izolat yer alıyor. Kritik öneme sahip hiçbir malzeme ilk beşine girememiş bu ürünün içerik sıralamasında. Mısır unu ve teknolojik ilaveler altındaki koruyucuları saymıyorum bile.

Ucuz dolgu malzemelerinin kullanılmış olması ve alerjen diyebileceğimiz tahıl ve mısır ununun yer alıyor olması malesef bu mamayı vasatın altı seviyesine indiriyor.

Felicia Kitten

Pelagos Akvaryum’un kurucusu Murat Gönenbaba tarafından üretime geçirilen Felicia kedi maması, ülkemizdeki dikkat çeken markalar arasında girdi diyebilirim rahatlıkla. Ulaşılması, yer aldığı fiyat bandı ve ürün kalitesi gerçekten ilgi çekici görünüyor. Bakalım yavru kedilerimiz için ürettikleri mamada ne kadar başarılı olmuşlar;

İçerik listesine ilk baktığımızda göze çarpan ilk detay %38 gibi ciddi bir oranda proteini sağlayan tavuk ve hamsi oluyor. Ülkemizde üretimi yapıldığının en güzel göstergesi hamsi, şahsen ne olduğu belirsiz balık içeriklerini görmektense daha iç açıcı duruyor. Ancak ürün içeriğindeki hamsi, “hamsi unu” formunda bulunuyor. Buna ek olarak tavuk ise, kurutulmuş tavuk proteini formunda.

Hidrolize işleminden geçirilmiş tavuk ciğeri, hamsi yağı ve tavuk yağı ile hem %18 oranındaki yağ içeriği meydana çıkarılmış, hem de omega 3 ve omega 6 kombinasyonu içeriğe eklenmiş.

Karides unu ve deniz yosunu ile birlikte, deniz ürünlerinden gelen protein ve minerallerden maksimum verim alınması amaçlanması takdir edilebilecek noktalardan biri kesinlikle.

Mamada yavrumuzun büyüme çağında sağlıklı gelişmesini ve metabolizmasının kuvvetlenmesini sağlayacak vitamin a, vitamin d3, vitamin e ve vitamin c bulunuyor. Aynı zamanda niyasin ve taurin gibi temel aminoasitler ile kas gelişimine doğrudan olumlu etki sağlanmış.

Yabancı firmaların pazarlama bütçelerinden dolayı, ülkemizde üretilen yerli markalara karşı oluşmuş olan gereksiz önyargıyı kırma adına ciddiye alınması gereken ürünlerden biri diye düşünüyorum Felicia Kitten için.

Bozita Kitten

Bozita’nın listeye giren yavru kedi maması ürününde %29 oranında tavuk ürünü görüyoruz. Bunun %25’i kurutulmuş tavuk, %4’ü ise tavuk suyundan oluşuyor. Listedeki mamaların içinde tavuk suyunu ilk defa görüyoruz dikkat ederseniz. Tavuk suyu hem tüm kediler için çok faydalı, hem de gerçekten severek içiyorlar. Eğer deneyimlediyseniz, ne kadar keyifle içtiklerini görmüşsünüzdür. O yüzden Bozita ilk anda bu detayla ilgimi çekti diyebilirim.

Kurutulmuş patates ve bezelye nişastasından, karbonhidrat içeriği sağlanmış. Aynı zamanda somon içeriği ile de omega 3 ve omega 6 yağ asitleri eklenmiş durumda. Sağlıklı tüy ve cilt sağlığı için önemli maddeler kesinlikle.

FOS ve MOS lifleri ile bağırsak florasındaki denge korunmaya çalışılmış ve son olarak, tahılsız olması ile de muhtemel alerjik reaksiyonların önüne geçilmesi amaçlanmış.

Bozita Kitten yavru kedi maması, muhtemelen listedeki en gösterişsiz fakat en iyi nokta atışı yapmış mamalardan biri diye düşünüyorum.

Sanabelle Kitten

Hem bütçe dostu, hem de fiyat/performans ürünleri konusunda uluslararası seviyede uzmanlaşmış firmalardan biri Sanabelle. Bakalım yavru kedi maması ürününde de aynı durum geçerli mi;

%34 gibi gayet güzel bir orandaki proteini taze kümes hayvanları, pirinç, hayvansal yağ ve taze kümes hayvanı karaciğerinden sağlamışlar. Bezelye lifleri, kurutulmuş tam yumurta, kurutulmuş yaban mersini, kurutulmuş kızılcık ve yine kurutulmış midye ve somon yağı ek protein içeriğini oluşturmuş.

Vitamin a, vitamin d3, vitamin e vitamin desteğini görmek ve bunun yanında da taurin, çinko, selenyum ve magnezyum eklenmiş olması da yavrumuzun gelişimi için sevindirici açıkçası.

Bu fiyat bandındaki bir yavru kedi maması için malzeme çeşitliliği gerçekten doyurucu seviyede diye düşünüyorum.

Hill’s Science Plan Kitten

Listenin giriş bölümünde de belirttiğim gibi, yavru kedilerin gelişiminde yüksek enerjiye sahip besinlerin tüketimi büyük önem taşıyor. Hill’s firması da yavru kediler için ürettiği bu üründe de özellikle “yüksek enerji” ve “protein”e vurgu yapıyor.

%37.8 oranında protein ve %23.9 oranındaki yağ içeriğini, tavuk ve hindi unundan sağlıyorlar. Doğrudan et şeklinde değil yani ilk içerik. Bunun yanında balık yağı, pancar posası ve keten tohumu ile de vitamin a, vitamin d3, vitamin e, vitamin c, demir, omega 3, omega 6 ve potasyum ekleniyor.

Doğal antioksidanlar yavrumuzun bağışıklık sistemini gelişim çağında güçlendirirken, taurin aminositi sayesinde de kalp fonksiyonları da güvence altına alınmış.

Herhangi bir yapay renklendirici ve tatlandırıcı içermiyor olması da artı olarak hanesine yazılır.

Orijen Cat&Kitten

Önceki yazılarımda da rastladıysanız, Orijen markasını Acana ile beraber her zaman övmeye gayret ederim. Çünkü rüştünü uluslararası anlamda kanıtlamış nadir firmalardandır. Nasıl mı? Firmanın yavru kediler için ürettiği Cat&Kitten modeli güzel bir örnek olarak karşımıza çıkıyor;

Bu listede sıkça belirttiğim gibi, yavrularımızın gelişim çağında yüksek kaloriye çok ihtiyaçları var. Ancak bu kaloriyi ne kadar kaliteli kaynaklardan alırlarsa, gelişimleri de o kadar kusursuz olur. Doğru orantılı yani. Bu mamada yer alan toplam kalorinin %42’si yağdan, %37’si proteinden ve %21’i ise karbonhidrattan geliyor. Gördüğünüz gibi en düşük kalori kaynağı karbonhidrat. İlk artıyı buradan alıyor Orijen.

Taze tavuk eti, taze hindi eti, taze tam yumurta, taze tavuk ciğeri, taze bütün pisi balığı, taze bütün ringa balığı ve taze tavuk kalbi mamanın %40 oranındaki protein kaynağının önemli kısmını oluşturuyor. Listenin bir önceki sırasındaki Hill’s üretimi mamanın protein kaynakları ile karşılaştırırsanız demek istediğimi çok net anlarsınız diye tahmin ediyorum.

Hindi eti, kedi mamaları arasında içerdiği proteinin kalitesinden dolayı her zaman premium içerik olarak gösterilir. Aynı zamanda pisi balığı da tıpkı hindi gibi yüksek kalitedeki protein içeriğidir. Bu sebepten dolayı, omega 3 ve omega 6 yağ asitleri de mg anlamında rakiplerinden çok daha (Omega-6 %3,1 ve Omega-3 %1)yüksek.

Bütün yeşil bezelye, bütün yeşil mercimek, bütün nohut, bütün sarı bezelye, mercimek lifi, bütün pinto fasulyeleri, bütün etiyopya fasulyeleri ve tavuk kıkırdağı ise yüksek seviyede kalsiyum ve fosfor içeriğini meydana getiriyorlar.

Eğer listelerimi puan veya kalite sıralamasına göre yapıyor olsaydım, bu yavru kedi maması kesinlikle ilk 3 e rahat girerdi.

Whiskas Junior

Whiskas muhtemelen dünyada pazarlama departmanına en fazla yatırım yapan mama firmaları içinde liderliğe çok rahat oynar bence. Bu kadar tanınıp, bu kadar şikayetçi olunması ilginç gelmiştir her zaman. Bütçesinin çok değil, birazını ar-ge için ayırmış olsa, kötü ününü kırabilir diye tahmin ediyorum. Peki bu üründe durum nasıl, görelim;

İlk sıradaki içerikleri %38 oranındaki et ve hayvansal yan ürünler. Peki bunlar hangileri? Tek elimizde olan bu oranın %4 kadarının tavuk olması.

İkinci sırada doğrudan tahıl, bitkisel ve hayvansal yağlar yer alıyor. Devamında ise sırasıyla sebze kaynaklı ürünler, süt ve süt ürünleri görüyoruz. Süt ürününden kasıt, dolgulu mama tanelerinin içindeki süt tozundan bahsediliyor bu arada, belirteyim. %0.7 oranındaki bu yağsız süt tozu, %4 yağsız süte eş değermiş. Ayrıca %4 havuç, yeşil tanecikler ve % 4 bezelye ile kalsiyum ve fosfor sağlanmış.

Renklendiriciler ve inorganik maddeleri saymıyorum bile. Yorum sizin.

Şunu söylemeliyim ki; yavrularımızın düzgün gelişimi, ileriki yaşlarındaki sağlıklarını doğrudan etkiliyor. O yüzden, bu en hassas dönemlerinde aldıkları gıdaların kalitesinden ödün verilmemesini tavsiye ediyorum.

Kedinizle beraber keyifli ve sağlıklı günler dilerim 🙂

YORUM YAZ

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz