Sevimli dostlarımızın güvenliği ve bakımı için hamile kedi bakımı nasıl yapılır araştırılmalı ve özen gösterilmelidir. Hamile olan kedilerin çoğu kendi ihtiyaçlarını giderebiliyor. Evde beslenen kedilerin hamilelik süreçleri yakından takip edilmeli ve doğacak yavruların sağlıklı olabilmesi için beslenmelerine, sağlıklarına dikkat edilmelidir.
Kedilerde hamilelik süresi oldukça hassas geçiyor ve bu süreçte fazla kilo almaması için beslenmesine dikkat edilmelidir. Beslenme alışkanlıkları ile fazla kilo aldıklarında, doğum sırasında ve sonrasında bazı sorunlar yaşayabilirler. Bunun için hamilelik dönenimde yeterli ve doğru beslenmesi gerekiyor. Bu yazıda da hamile kedi bakımı için ipuçlarını bulacaksınız.
Hamile Kedi Ne Yer?

Kedinizin hamile olduğunu öğrendikten sonra, hamilelik sürecinin annenin beslenmesini uygun şekilde yöneterek yeni doğan yavruların yaşam için en iyi başlangıç koşullarına sahip olmasını sağlamaya başlamak için gerekli önemleri almak gerekiyor. Kedilerde hamilelik süresi 57 ile 67 gün arasında değişiyor. Bu rakam ortalama 63 gündür. Sağlıklı bir kedi yılda 3 kez doğum yapabiliyor. Kediler her doğumda 2 ya da daha fazla sayıda yavru doğurabiliyor.
Kediler hamilelik döneminde şu gıdaları yemelidir;
- Protein ve mineral açısından zengin mamalar,
- Yağ dengesi olan besinler,
- Bol vitaminli gıdalar,
Hamile kedilerde sindirim problemlerine neden olan gıdalar verilmemelidir. Bunun için süt ürünlerinden uzak tutulmalıdır.
Hamile Kedi Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Hamile kedi bakımı konusunda dikkat edilmesi gerekenler, beslenmeleri ve hijyenik durumları ile ilgilidir. Kediler ne kadar sağlıklı olursa, doğacak olan yavru kedilerde o kadar sağlıklı olacaktır.
Bunu sağlamak için hamilelik süresinde beslenmesine dikkat edilmeli ve gereğinden fazla kilo almaması sağlanmalıdır. Çünkü aşırı kilo ve obezite, doğum sırasında komplikasyonların yanı sıra, daha sonraki olası sağlık sorunlarına yol açabilir. Anne kedi, düzenli olarak veteriner kontrolünden geçirilmelidir. Beslenme ihtiyacı için veteriner tarafından önerilen gıdalar ve özel mamalar verilmelidir. Hamile kedilere genellikle yüksek protein oranı içermesinden dolayı yavru kedi maması önerilir. Doğru tercih yapmanız için fikir vermesi adına En İyi Yavru Kedi Mamaları inceleme listeme de göz atabilirsiniz. Hamilelik ilerledikçe, kedinizin enerji ihtiyacı normalden %70 daha fazla enerji tüketeceği gebeliğin sonuna kadar her hafta yaklaşık %10 artacaktır.
Yeni besine geçiş, o anda yediği besinin artan yüzdeleri ile karıştırılarak kademeli olarak gerçekleşmelidir. İlk olarak %25 yeni mama ve %75 mevcut mama yüzdesiyle başlayın. Beş-yedi gün boyunca yeni mamanın yüzdesini %100’e ulaşana kadar artırın. Bu şekilde ani beslenme değişikliğinden kaynaklanan sindirim bozukluklarının azaltılmasına yardımcı olursunuz.
Sokak Kedisi Nerede Doğum Yapar?

Kedilerin büyük bölümü sokak kedisi olarak sahipsiz olarak yaşıyor ne yazık ki. Sokak kedileri de hamile kalıyor ve doğum yaparak içgüdüsel şekilde nesillerinin devam etmesini sağlıyor. Sokak kedileri, doğum yapacakları zaman sessiz ve güvenli alanlar seçer. Doğumu yaklaşan kedilerin davranışlarında farklılıklar gözlemlenebiliyor.
Sokak kedisi, kuytu bir yer seçer ve doğum yapacağı yerin hava akımında olmamasına dikkat eder. Hava akımının olmadığı ve mümkün olduğu kadar sesten uzak yerler seçilir ve burada kendilerini daha güvende hissederler. Doğumdan sonra da yavrularının burada belli bir süre güvende kalmalarını sağlar.
Hamile Sokak Kedisi Bakımı Nasıl Yapılır?

Özgür yaşam, tuzaklarla doludur ve tıpkı doğum anı gibi, yaşamın belirli dönemlerinde daha da zorlaşır. Ancak sokak kedilerinin bakımı için de uygun şartlar sağlanabilir. Kediler için özel yuvalar yapılabilir ve düzenli olarak mamalar bırakılabilir. Hamile sokak kedisi bakımı için sahiplenme yöntemi ile eve alınabilir. Özellikle kış aylarında olumsuz hava şartlarından etkilenmemeleri için kısa süreliğine evde misafir edilebilir. Eğer evde sabit kalmayacak ise, bu sürenin olabildiğince kısa tutulması iki taraf için de faydalı olacaktır. Zira ev ortamına uyum sağlayan kedi, sokaktaki ağır şartlarda hayatta kalabilme alışkanlığını hızlıca kaybetmeye başlayacaktır.
Hamile olan sokak kedilerinin sağlıklı süreç geçirmeleri için veterinere kontrol ettirilebilir. Sokak kedileri yaz aylarında da serinlemeye ihtiyaç duyarlar. Yaşam alanları bölgelerinde, kedilerin rahat edebilecekleri ve kendilerini güvende hissedebilecekleri alanlar oluşturulmalıdır. Ayrıca bir çok belediye, sokak hayvanları konusunda ücretsiz hizmet verebiliyor. Örnek olarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Hayvan Aşılama ve Tedavi Ünitesi verilebilir. Bu ve buna benzer kurumlara hamile kedi bakımı için rahatlıkla başvurabilirsiniz.
Sokak kedileri daha hareketli oldukları için kilo sorunu yaşamazlar. Hamile kedi bakımı için besleyici gıdalar içeren özel mamalar, sokak kedilerinin yuvaları önüne bırakılarak yeterli beslenmeleri ve hamilelik sürecini sağlıklı geçirmeleri sağlanabilir.
Kedinizle beraber keyifli ve sağlıklı günler dilerim 🙂